İçeriğe geç

MAN ADASI’NDAKİ TÜRK ŞEHİTLİĞİ…

Mart 13, 2014

İngiltere ve İrlanda arasında bulunan İrlanda Denizi’ndeki Man Adası’nda (isle of mann) ebedi istirahatlerinde olan şehitlerimizi barındıran şehitliktir.

Birinci Dünya Savaşı döneminde evlerini, ailelerini, yurtlarını bırakıp vatan savunmasına katılmak amacıyla orduya girmiş, çeşitli cephelerde savaştıktan sonra İngilizlere esir düşmüş ve esaret döneminde getirildikleri bu uzak coğrafyada vefat ederek şahadet şerbetini içmişlerdir.

Askerlerimiz, Birinci Dünya Savaşında İngilizler’e esir düşmüş olan binlerce Alman ve Avusturyalı ile birlikte 115 Türk, 1915 yılında 200 kişilik bir kafile içinde “ısle of man” adasındaki knockaloe esir kampı’na getirildiler. Bunlar arasında bulunan yedi Türk esir burada vefat edince, tutuldukları esir kampının karşısındaki patrick kilisesi’nin bahçesine gömüldüler.

Uzun süre ilgi bekleyen yedi Türk askerinin mezarlarının bulunduğu Man Adası’ndaki mezarlığa 1972 yılında “şehitlik” statüsü verildi.
Dikili taşlar halindeki mezarlık geçtiğimiz yıllarda bakıma alınarak şehitlerimizin anılarına layık görkemli bir şehitliğe dönüştürüldü.
Şehitliğin bakımı, içinde bulunduğu patrick kilisesi ve ingiliz savaş mezarlıkları komisyonu (commonwealth war graves commission) sorumluluğunda bulunuyor.
Periyoduk bakım giderleri anılan müesseseler tarafından, restorasyon ve özel bakım giderleri ise Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak Daire Başkanlığı’nca karşılanmaktadır.

Man Adasındaki türk şehitlerimizin isimleri şunlardır;
ramazan mehmet 17 kasım 1916
hüseyin halit ibrahim 16 şubat 1917
hüseyin ali 20 nisan 1917
hasan derviş 18 mayıs 1917
mehmet ali 17 eylül 1917
kalan yeğen 09 nisan 1918
ahmet hazan 15 temmuz 1918

NOT: Man Adası’nın coğrafi konumu;

 

One Comment
  1. Yılmaz Küçük permalink

    Okuyunca öyle duygulandım ki; vücudumdaki tüm hücrelerim sanki de sallandı! Allah onlara rahmet eylesin,amin

Yorum bırakın