İçeriğe geç

ATATÜRK’ÜN SOYU…

Aralık 8, 2011

türklerde ne yazık ki soy kütüğü tutma alışkanlığı tarih boyunca olmamıştır. bu yüzden her birimiz en fazla 3-4 kuşak öncemize kadar gidebilmekteyiz.
ama aramızda bazı meraklılar ise bunu daha da ileri götürebilir.

misal şahsımın ailesi nüfus mübadelesi ile türkiye’ye göç etmiş, babaanne tarafın selanik’ten, dede tarafım ise girit’te göç etmişler…türlü uğraşlarıma rağmen sadece dedemin dedesine kadar ilerleyebildim ki soy kütüğü tutma alışkanlığı ve adeti olmayan bir millet için bu çok derin bir mesafedir. zira indmiş olduğum tarih günümüzden 200 sene evvelinin tarihidir.

herneyse,
atatürk’ün soy ağacını inceleyecek olursak, yine bu soy kütüğü tutmama adetsizliği ile karşı karşıya kalırız.
malum zor yıllar.
osmanlı çökmüş, nüfus mübadelesi, yeni harflere geçiş…

bildiğimiz yegane şeyler atatürk’ün baba ve annesinin bir üst soyudur. bunun dışındaki tüm bilgiler inandırıcı değildir…

atatürk’ün babası ali rıza efendi’nin babası kızıl hafız ahmet efendi’dir…

kızıl hafız ahmet efendi;
asıl adı ahmet aluş efendi olan kızıl hafız manastır vilayeti’nin tamamı türkmenlerden müteşekkil kocacık nahiyesinden olup kendisi bu nahiyede ilkokul öğretmenliği yapmaktaydı.

ahmet efendi’nin soyu aydınoğulları türkmenleridir ve selanik-manastır bölgesine 15.yy sonu, 16. yy başlarında anadolu’dan gelmişlerdir.
“Benim atalarım Anadolu’dan Rumeli’ye gelmiş Yörük Türkmenler’dendir” diyen atatürk’te soyunun yörük türkmenlerden olduğunu doğrular açıklamalarda bulunmuştur;

işte mustafa kemal’in babası ali rıza bey’de bu kocacık nahiyesinde dünyaya gelmiştir.
ahmet efendi’ye “kızıl” lakabı saçlarının renginden dolayı verilmiştir…

atatürk’ün manastır-kocacık’ta bulunan ata ocağı;

sofuzade feyzullah efendi;
atatürk’ün annesi zübeyde hanım‘ın babasıdır.

selanik’e bağlı langaza kasabasında çiftliği olan feyzullah efendi, konya-karaman yöresinden rumeli’ye göçen yörük türkmendir.

zübeyde hanım feyzullah efendi’nin 3. eşi olan ayşe hanım’dan olmadır.

şahsımın babaannesi de langaza yakınlarında bulunan vodina kasabasından(bugünkü adı edesa)olup zübeyde hanım’ın seceresinden şu şekilde bahsetmiştir.

“bizler mübadele sonrası şarköy’den iskan terk edip gemlik’e geldiğimizde akrabamız olan drama’lı bekir efendi’nin evine yerleştik. o drama’lı bekir efendi’nin karısı hatice hanım ise langaza’lıydı ve atatürk’ün annesi zübeyde hanım’ın çocukluk arkadaşıydı…(ahretlik)”

işte görüldüğü üzre tarihin ve tanıkların ışığında atatürk’ün soyu hakkında edinebildiğimiz bilgiler bu kadar kısıtlı.
bunun nedeni ise basit.
biz türkler tarih boyunca kendimiz için değil ulusumuz için birşeyler yapmaya çabalamış bireyleri içinde barındırmış bir toplumuz. haliyle gecesini gündüzüne katıp genç yaşlardan itibaren milleti için birşeyler yapmaya çalışan ve binbir zorluk altında bunu başaran atatürk’ün de soyundan, sopundan ziyade yaptıklarına, bu millete kattıklarına bakılmalıdır kanaatimce…

ne mutlu türk’üm diyene!…

Yorum Yapın

Yorum bırakın